Centrul Social-Pastoral ''Sf. Cruce”

Prezentare

Incepand cu anul 2011, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh DANIEL, in cadrul Manastirii Caraiaman a inceput sa functioneze si sa-si desfasoare activitatea Centrul Social-Pastoral ,,Sf. Cruce”.
In cadrul acestui centru se pot organiza conferinte, training-uri si alte evenimente cultural educative.
Centrul se constitue din: doua corpuri de cladire (Horeb I si Horeb II) - spatii de cazare; un corp de cladire (Tabor) - spatii de cazare, sala de conferinte, sala de seminarii, sala de mese si bucatarie; un teren de sport pentru activitati recreative.
Sala de conferinte este dotata cu toate utilitatile necesare (flip-chart; video proiector; tv color; ecran de proiectie, internet wireless, televiziune digitala, sistem sonorizare conferinta si anexele necesare), pentru o buna desfasurare a intalnirilor.
Teologi, filosofi şi oameni de ştiinţă s-au întrunit în perioada 29 septembrie - 2 octombrie 2011 la Mănăstirea Caraiman, din judeţul Prahova, în cadrul Simpozionului naţional "Dialogul dintre teologie, filosofie şi ştiinţă", cu tema "Realitatea şi semnificaţia spaţiului - abordare teologică, filosofică şi ştiinţifică". Întrunirea academică a fost corelată cu şcoala de vară din cadrul proiectului internaţional "Cursuri de dialog între Ştiinţă, Religie şi Filosofie, din perspectivă ortodoxă", la care au participat profesori din învăţământul liceal, masteranzi şi doctoranzi.

In anii 2011, respectiv 2012, s-a desfasurat la Manastirea Caraiman proiectul "Alege scoala" al Patriarhiei Romane, in colaborare cu Fundatia World Vision.
Programul proiectului s-a desfasurat pe perioada vacantei de vara, intreg spatiul de cazare al Manastirii fiind ocupat cu cazarea copiilor care au luat parte la acest program.(1800 copii)
Obiectivul general al proiectului „Alege Scoala!” il constituie prevenirea si combaterea fenomenului de parasire timpurie a scolii si prevenirea delincventei juvenile prin dezvoltarea unor solutii alternative de tip „scoala de duminica”.
Proiectul propune dezvoltarea unui program special pentru mentinerea elevilor in educatie si prevenirea parasirii timpurii a scolii.

La Centrul Social-Pastoral "Sfânta Cruce" de la Mănăstirea "Înălţarea Sfintei Cruci" - Caraiman, din judeţul Prahova, a avut loc al V-lea Congres naţional "Hristos împărtăşit copiilor". Lucrările congresului s-au desfăşurat în perioada 11-13 septembrie 2012, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a analizat toate programele catehetice desfăşurate la nivelul Patriarhiei Române în anul 2012. S-a avut în vedere şi pregătirea programelor educative de catehizare pentru anul 2013.
In perioada 28 ianuarie – 4 februarie 2013, Centrul de tineret Sfântul Voievod Ștefan cel Mare al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a organizat în România, la Centrul Social-Pastoral ,,Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, o tabără de iarnă și un pelerinaj închinat Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, la mănăstirile și bisericile din Arhiepiscopia Bucureștilor,
Tot in cadrul Centrului Social-Pastoral ,,Sf. Cruce” s-a desfasurat in anul 2013 Tabăra internaţională de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă, organizată de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale. La aceste tabere au participat copii şi tineri din familiile de români stabilite în ţările occidentale. Proiectul oferă copiilor şi tinerilor din diaspora posibilitatea de a intra în contact cu tradiţiile şi identitatea culturală, lingvistică şi religioasă a părinţilor lor şi să trăiască, timp de două săptămâni, în ţara de origine.

Reprezentanţi ai Patriarhiei Române, Fundaţiei World Vision România, consilieri eparhiali şi inspectori responsabili cu cateheza parohială s-au întrunit in 17 septembrie 2014, la cel de-al VII-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, care a avut loc la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“, din incinta Mănăstirii Caraiman - Buşteni.
Timp de două zile, participanţii la cel de-al VII-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ au analizat impactul pe care proiectele catehetice le-au avut în rândul şcolarilor şi preşcolarilor, dar şi perspectivele de optimizare a activităţii catehetice. Evenimentul a debutat cu sesiunea dedicată relaţiei dintre educaţia religioasă din şcoală şi educaţia catehetică din Biserică. În deschiderea lucrărilor, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Hristos împărtăşit copiilor - o perspectivă creştină în educaţie“.

centercentercentercenter
centercentercentercenter
centercenter

« inapoi
Cazare si masa credinciosi
Manastirea Caraiman dispune de 100 locuri de cazare, impartite in trei corpuri de cladire.
Fiecare camera este dotata cu baie proprie.
detalii
Organizare de conferinte si training-uri
La Manastirea Caraiman se pot organiza conferinte, training-uri si alte evenimente cultural educative.
Dispunem de:
detalii
Ajutor pentru constructia Manastirii
detalii
Trinitas TV
Trinitas TV
Radio TRINITAS
Radio TRINITAS

Evenimente